top of page

Naiste alkoholisõltuvus - mis see on?


Photo: Maria Orlova

 

Mis on naiste alkoholisõltuvus?

Naiste alkoholisõltuvus on meditsiiniline termin, mis kirjeldab seisundit, kus naine muutub füüsiliselt ja/või psühholoogiliselt alkoholist sõltuvaks. Alkoholisõltuvus on krooniline ja progresseeruv seisund, millel võivad olla tõsised tagajärjed naise tervisele ja elule.


Naiste alkoholisõltuvuse põhjused võivad olla mitmesugused ja hõlmata nii füsioloogilisi kui ka psühholoogilisi tegureid. Mõned võimalikud põhjused on järgmised:


1. Geneetilised tegurid: Uuringud näitavad, et naistel, kelle sugulased on alkoholisõltlased, on suurem risk haigusseisundisse langeda.


2. Bioloogilised erinevused: Naistel on tavaliselt väiksem kaal ja kehamaht kui meestel ning nende kehaveetase on madalam. See põhjustab, et naiste organismis on sama annuse alkoholi tarbimisel suurem alkoholi sisaldus kui meestel.


3. Psühholoogilised tegurid: Stress, depressioon, ärevus ja muud psühholoogilised probleemid võivad aidata kaasa naiste alkoholi kuritarvitamisele.


4. Sotsiokultuurilised tegurid: Mõnes kultuuris võivad olla traditsioonid, kus naiste alkoholitarbimist peetakse vastuvõetavaks või isegi oodatavaks käitumiseks.


5. Alkoholi kuritarvitamise ajalugu: Naised, kellel on varem olnud alkoholi kuritarvitamise probleeme, on vastuvõtlikumad sõltuvuse tekkeks tulevikus.


Naiste alkoholisõltuvus võib põhjustada mitmeid probleeme, sealhulgas vaimset ja füüsilist allakäiku, suhteprobleeme, sotsiaalset isolatsiooni, töökaotust, probleeme seadusega ja isegi surma.


Seetõttu on oluline otsida abi ja tuge spetsialistidelt, kui naisel või teie tuttaval on alkoholiprobleem.

bottom of page